Met onze 5G-installatie is het mogelijk om nauwkeurige metingen uit te voeren en deze te vergelijken met de gouden standaard op het gebied van metrologie. Tijdens een vergelijkende meetstudie hebben de Haagsche Hogeschool, KU Leuven, Agentschap Telecom en RIVM meerdere over-the-air tests uitgevoerd op de 5G-installatie van het Do IoT Fieldlab, waarbij elk instituut zijn eigen unieke kennis en testapparatuur heeft ingezet.

Dr. Marco Spirito, werkzaam aan TU Delft en gespecialiseerd in hoogfrequente en mm-golf meettechnieken: “Deze metingen zijn essentieel als we connectiviteit in slimme steden beter willen leren begrijpen en ontwikkelen. Er is nog veel wat we nog niet weten en begrijpen van de aankomende 5G mm-wave. We kijken ernaar uit om meer inzicht op te doen in de mogelijkheden, beperkingen en impact van de 5G-netwerken van de toekomst. Onze onderzoeksagenda bestaat uit het ontwikkelen van goedkope en nauwkeurige sensornodes die gemakkelijk kunnen worden ingezet in slimme steden. Het onderzoek naar toekomstige 5G-systemen is van groot maatschappelijk belang. Nadat we onze aangepaste hardware hebben ontwikkeld, verlaten we het lab om te testen in realistische omgevingen zoals die van het Do IoT Fieldlab. Deze ontwikkelingen zijn van cruciaal belang bij het valideren van sensoren die gebruikt kunnen worden in drukke, verbonden stedelijke omgevingen.”

Dr. Spirito gaat een Europees project uitvoeren aan de TU Delft, waarbij hij gebruikmaakt van de faciliteiten van het Do IoT Fieldlab.