Virtuele training in de maakindustrie

SenseGlove, een innovatieve startup gespecialiseerd in Virtual Reality, wil virtueel trainen van industriële werknemers naar een hoger niveau brengen. Met het gebruik van ‘extended reality’ (XR) technieken wordt een volledig gesimuleerde werkomgeving gecreëerd.

Duur

Van Mei tot December 2022

Partners (TU Delft)

Do IoT Fieldlab, RoboHouseTU Delft

Partners (andere)

SenseGloveThe BarnCraft EducationTNOMCS

Extended reality is een verzamelnaam voor toepassingen van Virtual Reality en Augmented (of Mixed) Reality. Dit onderzoek richt zich op het trainen van medewerkers met behulp van Senseglove: in een virtuele omgeving kan de cursist met de handschoen bepaalde handelingen oefenen. De handschoen geeft daadwerkelijk het gevoel dat je iets aanraakt, oppakt, etc.

Momenteel zijn trainingen in industriële omgevingen duur en niet efficiënt. Training op locatie houdt productiemachines en medewerkers een bepaalde tijd bezet. De huidige beschikbare XR-trainingen voelen nog niet realistisch, omdat de interactie via game-controllers verloopt. Met de nieuw te ontwikkelen XR-training kunnen medewerkers flexibel op afstand oefenen, zonder productiemachines te bezetten.

Het doel van dit project is het met elkaar leren over het ontwerpen, bouwen en toepassen van XR-trainingen voor de maakindustrie. Een van de grootste uitdagingen daarbij is de interactie tussen de trainer en meerdere gebruikers tegelijk – op dezelfde of vanuit verschillende locaties. Dit is nieuw en technisch complex. Voor de validatie van de nieuwe trainingsmethode wordt deze vergeleken met de bestaande trainingen, onder andere op kwaliteit, bruikbaarheid en inleertijd.

De inzet van nieuwe draadloze 5G-communicatietechnologie van het Do IoT Fieldlab is maakt dit onderzoek mogelijk. Een zeer hoge bandbreedte in combinatie met een zeer kleine vertraging zijn essentieel voor het virtueel trainen. De huidige 5G-netwerken van mobiele operators bieden nog niet de technische voordelen die voor dit onderzoek nodig zijn. Na afronding van dit project blijft een demofaciliteit beschikbaar bij Robohouse op de TU Delft Campus.

Dit project wordt dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het SMITZH programma (Smart Manufacturing Industriële toepassing in Zuid-Holland.

Bekijk de video’s over de ervaringen van Senseglove en The Barn met het experimenteren met 5G.