AccessHub, een Nederlands bedrijf dat diensten aanbiedt op het gebied van communicatie en gegevensbeheer, wil een sterk beveiligd platform ontwikkelen voor toekomstige digitale toepassingen.
Doel is industriële bedrijven te helpen om verschillende apparatuur veilig en gemakkelijk te verbinden met innovatieve 5G datagestuurde diensten en toepassingen.

Duur

september 2022 tot februari 2023

Partners (TU Delft)

Do IoT Fieldlab

Partners (andere)

AccessHub, Edgeway, SmarDTV, AlphaZ Technologies, MCS, TNO, SURF

Dit onderzoek richt zich op het ontdekken en benutten van de mogelijkheden van 5G bij het ontwikkelen van innovatieve datagestuurde diensten en doorontwikkelen van camera- en sensorsystemen voor IoT toepassingen. Databeveiliging en de waarborging van privacy spelen hierbinnen een grote rol. Bedrijven die hun kwaliteit en productiviteit willen verbeteren, kosten willen besparen, of nieuwe digitale toepassingen willen ontwikkelen, lopen tegen de beperkingen aan van de huidige 4G-infrastructuur. Denk hierbij aan onvoldoende netwerkcapaciteit, de complexiteit van het aanpassen van bestaande systemen, of beveiligingsrisico’s.

Het doel van dit project is het ontwikkelen van EdgeGate: een krachtig, veilig en kostenefficiënt platform voor verschillende AI (kunstmatige intelligentie) toepassingen: Machine Learning, Internet of Things en Blockchaintechnologie. De haalbaarheidsstudie moet alle voordelen van het 5G-netwerk ten volle benutten, van grote bandbreedte tot ultrakorte reactietijd. De 5G-faciliteiten van Do IoT Fieldlab faciliteren de diverse tests. Onder meer het tot stand brengen van veilige, draadloze verbindingen en het onderzoeken van de benodigde softwareontwikkelingen.

Uiteindelijk maken de nieuwe toepassingen het in de toekomst eenvoudiger om IoT-oplossingen te ontwikkelen, verbinden en beheren. Dit is relevant voor onder andere gemeenten, de logistieke sector, productiebedrijven en organisaties die gebruikmaken van camera- en sensornetwerken.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Kansen voor West programma (dat zich richt op het bevorderen van de concurrentiekracht van West-Nederland).