DELFT, 11 november 2021 – het Do IoT Fieldlab voor innovatie op het gebied van het Internet of Things, heeft vandaag op TU Delft Campus drie onderzoeksfaciliteiten voor 5G geopend met de meest moderne mobiele communicatietechnologie. Bedrijven, overheden en onderzoeksinstituten kunnen allemaal gebruik maken van deze faciliteiten om innovaties op het gebied van mobiliteit en logistiek te versnellen met behulp van uitgebreide 5G-tests.

Breed scala aan mogelijkheden

De hoge snelheid, betrouwbaarheid en korte reactietijden van 5G bieden een breed scala aan mogelijkheden. Aanstormende technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), augmented reality (AR), robotica en het Internet of Things (IoT) hebben een verstrekkende invloed op onze toekomst. De domeinen van (o.a.) mobiliteit, logistiek, landbouw, gezondheid en veiligheid, zullen flinke transformaties ondergaan als gevolg van nieuwe toepassingen voor het optimaliseren van diensten, besluitvorming en gebruikerservaring.

Green Village en Unmanned Valley

De twee vaste 5G-faciliteiten bevinden zich op The Green Village (TU Delft Campus) en Unmanned Valley (Katwijk). Aanvullend hebben wij ook een mobiele 5G opstelling waarmee 5G tests en innovatief onderzoek op het gebied van digitale communicatietechnologie overal in Nederland mogelijk zijn.

Lenneke de Voogd, programmamanager van Do IoT: “Via ons fieldlab verbinden we wetenschap, bedrijven, overheid en eindgebruikers. In Delft beginnen we straks met een studie van Audus. Audus heeft een digitale technologie voor slechthorenden ontwikkeld die de geluidskwaliteit van online spraaktoepassingen (bv. videogesprekken, mobiele telefonie, nieuwsuitzendingen) verbetert. De korte reactietijden van 5G zijn van cruciaal belang voor de effectiviteit van deze technologie bij live interacties.”

BeachBot ruimt zwerfafval op

Op de Unmanned Valley-locatie gaat Techtics experimenteren met hun BeachBot. De Voogd: “Deze robot is getraind om sigarettenpeuken op het strand te herkennen en op te ruimen. Het bereik van de 5G-faciliteiten is lokaal: we kunnen in de directe omgeving van de antenne tests uitvoeren voor snelle en omvangrijke gegevensoverdracht. Wij nodigen met name start-ups, ondernemingen, overheden en onderzoeksinstellingen uit om van deze nieuwe faciliteiten gebruik te maken. Samen kunnen we nieuwe toepassingen in het veld onderzoeken.”

Samenwerking met diverse partners

Met Do IoT Fieldlab willen we het potentieel van digitale communicatietechnologie en IoT beter benutten. Het Fieldlab werkt nauw samen met TU Delft, TNO, SURF, MCS, BTG, The Green Village, Unmanned Valley, RoboValley en Mobility Innovation Centre Delft; met nauwe betrokkenheid en steun van de Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Delft en Katwijk, Holland Rijnland, MRDH (de Metropoolregio Rotterdam Den Haag), InnovationQuarter en T-Mobile en met financiering uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Bekijk de aftermovie van het evenement!