Mainblades, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in robotica-software, richt zich op het geautomatiseerd inspecteren van vliegtuigen met behulp van drones . Een technologie die zowel binnen als buiten hangars werkt. Dit onderzoek richt zich op het inzetten van 5G-technologie. Doel is de traditionele, visuele inspecties te automatiseren, zodat de inspecties sneller, consistenter en nauwkeuriger verlopen.

Duur

May – December 2023

Partners (TU Delft)

Do IoT Fieldlab, TU Delft

Partners (andere)

Mainblades, TNOMCS, SURF, Unmanned Valley, KLM

Elk vliegtuig moet regelmatig worden geïnspecteerd op mogelijke beschadigingen of afwijkingen. Mainblades combineert visuele drone-inspecties met kunstmatige intelligentie voor de detectie van kleine schade zoals blikseminslagen en afbladderende verf te detecteren. Werken met drones gaat sneller dan traditionele inspecties door mensen. Mainblades laat met slim programmeerwerk en het toevoegen van kunstmatige intelligentie (AI) de drones een vast patroon rondom het vliegtuig volgen. Daarmee kunnen de beelden snel worden beoordeeld. Voor de vliegtuigindustrie is een kort en betrouwbaar onderhoudsproces essentieel. Dit proces versnellen, zonder concessies te doen aan nauwkeurigheid, is erg belangrijk om het vliegtuig weer snel klaar te hebben voor gebruik. De technologie maakt ook real-time gegevensanalyse mogelijk, waardoor onderhoudsteams betere beslissingen kunnen nemen over reparaties en vervolgacties.

5G is onmisbaar

Het product van Mainblades bestaat uit hardware – een droneplatform en een besturingseenheid – en software voor het verwerken en bekijken van inspectiegegevens. Binnen dit project verkent Mainblades de mogelijkheden van een 5G-netwerk. De experimenten bestaan uit het rechtstreeks streamen van sensorinformatie van de camera en sensoren naar de cloud, in plaats van data-overdracht tussen de drone en de afstandsbediening.

Met behulp van de 5G faciliteiten van het Do IoT Fieldlab kan Mainblades veilig testen met verschillende soorten modems en verschillende netwerkconfiguraties. Omdat veiligheidsvoorschriften op luchthavens aan zeer strenge eisen voldoen, zijn uitstekende connectiviteit en lage vertraging (latency) in gegevensoverdracht essentieel. Op de testlocatie van Unmanned Valley kunnen de specialisten van Mainblades realistische tests uitvoeren en verbeteringen aanbrengen om de vliegtuiginspecties te versnellen. Bovendien kunnen zij de dekking en ontvangst van 5G op een luchthaven en in hangars meten. De resultaten zijn ook relevant voor onderhoud op afgelegen locaties, waar gebruikelijk connectiviteitsopties niet altijd beschikbaar zijn.