Onderwijs en innovatie gaan hand in hand bij SenseGlove
In een hoekje van de TU Delft Campus bouwt start-up SenseGlove aan de toekomst van Virtual Reality (VR). SenseGlove, dat bestaat uit een team van twaalf ondernemers in hart en nieren, ontwikkelt een exoskelet voor de hand waarmee ‘het digitale écht aanvoelt’. COO Niels Bogerd legt uit dat de handschoenen tal van toepassingen heeft, “van virtuele trainingen op het gebied van machineonderhoud, tot het evalueren van prototypes in VR”.
Hoewel het product al twee jaar op de markt is, is SenseGlove nog steeds gebrand op innovatie en wil het zijn positie in de voorhoede van VR behouden. Dit voorjaar werken ze samen met vijf getalenteerde studenten van de TU Delft.
Een digitale vertaler
Eén van de doelstellingen voor SenseGlove is de automatische integratie van de handschoen (het exoskelet) met virtual reality. Hoofdontwikkelaar Max Lammers legt uit: “Op dit moment gebeurt dit nog allemaal handmatig, wat betekent dat elke virtual reality-simulatie moet worden aangepast om met de handschoen te kunnen werken. Door gebruik te maken van een universele vertaler tussen de hardware en de software, sluiten nieuwe updates van de handschoen en eventuele andere nieuwe hardwareproducten automatisch aan op de eisen van de virtual reality-software”
SenseGlove heeft deze uitdaging ingediend bij het Software Project, een project dat wordt uitgevoerd door bachelorstudenten in het tweede jaar van de opleiding Informatica aan de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Tijdens dit project ervaren studententeams hoe een softwareontwikkelproces er in de praktijk aan toegaat.
Software-uitdaging
Onder de begeleiding van Lammers bouwen vijf studenten nu aan de vertaling die nieuwe versies van de handschoen in staat stelt bijna automatisch te communiceren met virtual-reality-software. Naast gedetailleerde instructies over de opdracht kreeg het studententeam ook een aantal handschoenen om tijdens de opdracht te gebruiken en zo data te verzamelen en tests uit te voeren. Nu, acht weken later, zijn de studenten bijna klaar met het ontwerp en de prototypes van hun nieuwe software.
“De software kan de bewegingen van de hand al volledig volgen. Ik ben zwaar onder de indruk”, zegt Lammers. “Omdat het een nogal complexe opdracht betreft, hebben de studenten zelf bij moeten leren, waardoor ik ze op bepaalde gebieden nu al niet meer bij kan houden.” De Coronacrisis heeft het project enigszins bemoeilijkt, aangezien de studenten elkaar niet fysiek konden ontmoeten. “Maar dat losten ze vrij snel op door Google Hangout te gebruiken om te communiceren en bewegingen met de handschoen ‘vast te leggen’, zodat iedereen toegang had tot de gegevens.”
R&D Boost
Dus, waarom zou je samenwerken met studenten? Lammers: “Ze hebben ons echt geholpen om onze langetermijndoelstellingen om het gebied van R&D te behalen. Er zijn zoveel projecten gaande in ons bedrijf en er zijn veel zaken die onze aandacht op korte termijn vragen. Deze studenten zijn enthousiast, getalenteerd en zetten zich volledig in om onze ideeën te realiseren.” Over twee weken leveren de studenten een softwareprototype op dat SenseGlove graag wil implementeren.
Deze samenwerking is geïnitieerd door het Delft on Internet of Things (Do IoT) Fieldlab. We bieden een open platform gericht op de ontwikkeling en het gebruik van het Internet of Things en 5G. Onderzoekers, bedrijven, overheden en studenten kunnen in samenwerking met het fieldlab IoT-toepassingen ontwikkelen en testen op basis van de nieuwste draadloze communicatietechnologie. Samen versnellen we innovatie in mobiliteit, industrie, logistiek, agro, gezondheid en veiligheid. Volg ons online op LinkedIn !