Vertraging & bandbreedte in 5G live audio
Audus Technologies, een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in cloud-gebaseerde audio-oplossingen voor slechthorenden, gaat met behulp van de 5G-faciliteiten van het Do Iot Fieldlab een cloud-gebaseerde gehooroplossing testen, waarvan straks miljoenen mensen wereldwijd de vruchten kunnen plukken. Door het geluid in de cloud te verwerken, worden de algoritmen geoptimaliseerd, is er meer maatwerk mogelijk en kunnen software-updates in real time naar de apparaten worden gestuurd. Uiteindelijk zorgt deze technologie ervoor dat gebruikers beter gaan horen door de bron van het geluid te verbeteren.
Looptijd
Van januari to augustus 2022Partners (TU Delft)
Do IoT Fieldlab, TU Delft, The Green VillagePartners (overig)
Audus Technologies, TNO, SURF, LUMC
Knisper, de technologie achter de hooroplossing van Audus Technologies, verwerkt het geluid in de cloud, in plaats van in het apparaat zelf. Bij live-audio is een lage vertraging bij het overbrengen van geluid in combinatie met voldoende bandbreedte van cruciaal belang. Om het geluid goed te synchroniseren met lipbewegingen en live-geluid mag deze vertraging voor slechthorenden niet meer dan 20 milliseconden bedragen. Op dit moment is de snelheid van de gegevensoverdracht met 4G-verbindingen, met een vertraging van 36 tot 48 milliseconden, niet voldoende voor live gesprekken. Het gebruik van 5G in combinatie met nieuwe netwerkinfrastructuur kan dit aanzienlijk verminderen tot 1 milliseconde. Door dit probleem op te lossen wordt de ondersteuning van live spraak in de toekomstige toepassingen drastisch verbeterd.
Met de 5G-testfaciliteiten van het Do IoT Fieldlab in de Green Village kan Audus Technologies de levensvatbaarheid van hun hoortoesteloplossing in een vroeg stadium testen, de mogelijkheden van hun technologie verkennen en de deskundigen op de TU Delft Campus raadplegen. De testresultaten beloven zeer waardevol te zijn voor het Do IoT Fieldlab en zullen het ecosysteem van de techpartners stimuleren.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben wereldwijd bijna 500 miljoen mensen te kampen met gehoorverlies en de verwachting is dat dit zal oplopen tot naar schatting 900 miljoen mensen in 2050. Onbehandeld gehoorverlies heeft verreikende functionele, sociale en emotionele gevolgen en brengt jaarlijks wereldwijd 750 miljard dollar aan kosten met zich mee. Audus Technologies wil deze bijna 500 miljoen mensen van dienst zijn door ze te voorzien van cloud-gebaseerde, goedkope technologie die hun gehoor drastisch verbetert. De technologie heeft meerdere voordelen, waaronder lagere hardwarekosten, lager stroomverbruik en constante software-updates, maar verbetert bovenal de snelheid van online geluid.
Bekijk de video over de ervaringen van Audus met het experimenteren met 5G.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Kansen voor West programma (dat zich richt op het bevorderen van de concurrentiekracht van West-Nederland).