Beter verstaan dankzij 5G

Hoe kan 5G slechthorenden helpen iemand beter te verstaan in een rumoerige omgeving? Het Nederlandse bedrijf Absolute Audio Labs experimenteert met de integratie van 5G-technologie in een hoortoestel. Hun doel is de verstaanbaarheid van een gesprek aanzienlijk te verbeteren, zelfs als iemand fluistert.

Duur

September – Oktober 2024

Partners (TU Delft)

Do IoT Fieldlab, TU Delft

Partners (andere)

Absolute Audio Labs, TNO, MCS

Veel slechthorenden hebben moeite om gesprekken duidelijk te verstaan in een drukke omgeving. De huidige hoortoestellen versterken vaak al het geluid: niet alleen degene die tegen je praat, maar ook het achtergrondgeluid. Dat maakt het lastig om mee te doen aan een gesprek, met frustratie en isolatie tot gevolg. Absolute Audio Labs pakt dit probleem aan door 5G-technologie te integreren in hun hoortoestellen. Daarbij maken zij gebruik van AI- en machine-learning-algoritmen. Resultaat: veel betere geluidskwaliteit, niet alleen voor spraak, maar ook voor muziekbeleving.

Verschillende omstandigheden

De experimenten richten zich op real-time audioprocessing en transmissie in verschillende omstandigheden. Zo variëren zij onder meer met het spreekvolume: beginnend met een gesprek op gebruikelijk volume, tot een persoon die iets fluistert. Daarbij worden ook de omstandigheden met verschillende soorten achtergrondgeluid aangepast. Bijvoorbeeld enkele mensen die op de achtergrond een gesprek voeren of een heel drukke omgeving. In de loop van het onderzoek wordt geleidelijk aan steeds duidelijker hoe 5G en de overige technologie de verstaanbaarheid beïnvloedt en de geluidskwaliteit van muziek voor een slechthorende kan verbeteren.

Voordelen van 5G

Dankzij de extreem lage latency (vertraging) en grote hoeveelheden data die 5G kan verwerken, kan Absolute Audio Labs real-time de verwerking en verbetering van geluid verder verfijnen. Dit moet in de toekomst zorgen voor een betere participatie en levenskwaliteit van slechthorende.