Ontwikkeling 6G

Future Network Services

De wereldwijde ontwikkeling van 6G is volop aan de gang. Deze volgende generatie mobiele technologie komt in 2030 op de markt. Met het programma Future Network Services (FNS) investeert Nederland in deze ontwikkeling. Do IoT Fieldlab speelt hierin een belangrijke rol.

Duur

Januari 2024 – december 2029

Partners (TU Delft)

Do IoT Fieldlab, TU Delft

Partners (andere)

62 partners in totaal; zie partneroverzicht onderaan

De ontwikkeling van digitale technologieën gaan razendsnel en wereldwijd investeren veel landen en bedrijven hier fors in. Nederland loopt voorop in de ontwikkeling van communicatietechnologie en wil ook bij de ontwikkeling van 6G een toppositie innemen.

Grote kansen

Mobiele netwerken zijn cruciaal voor de digitalisering van onze samenleving en het verdienvermogen in alle sectoren van de economie, van industrie en energie tot logistiek en zorg. Nederlandse bedrijven zien grote kansen in 6G-netwerktechnologie en toepassingen die vanaf 2030 op de markt komen. De ontwikkeling van 6G draagt bij aan de digitale autonomie en duurzaamheid van Nederland en de Europese Unie. Daarom investeert de overheid in deze ontwikkeling.

Wat gaat 6G bieden

Het 6G-netwerk biedt hogere snelheden, grotere capaciteit en grotere veiligheid dan 5G en 4G. Naar verwachting wordt 6G 300 keer sneller dan de meest geavanceerde 4G-netwerken. Daarnaast gaat 6G niet alleen voor communicatie gebruikt worden, maar ook voor lokalisatie met behulp van radarwaarneming. Dat biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om verkeersstromen beter te sturen. Ook zal AI (kunstmatige intelligentie) helpen om verstoringen of een snel toenemende vraag naar capaciteit snel te ontdekken en op te lossen.

Rol Do IoT Fieldlab

Momenteel biedt Do IoT Fieldlab diverse testlocaties met een 5G-installatie. Bedrijven, wetenschappers, studenten en overheden werken samen aan het ontwikkelen van de producten en diensten van de toekomst. Denk aan een superstabiele hulparm voor een chirurg, betere datasystemen voor hulpdiensten, drones in tuinbouwkassen of robots die helpen bij gevaarlijk werk. Allemaal toepassingen waarbij veel data razendsnel via een betrouwbare verbinding wordt uitgewisseld. Onder realistische condities worden dergelijke prototypes binnen het fieldlab 5G-ready gemaakt.

Ook voor de ontwikkeling van 6G wil Do IoT Fieldlab ‘testbeds’ ontwikkelen. Met eigen 6G-installaties, met workshops voor bedrijven en (semi-)overheden en met het samenbrengen van partijen. De ervaring die we de afgelopen jaren hebben opgedaan bij meer dan 20 use cases, komt hierbij goed van pas en delen we graag met de markt. Zo kan Nederland voorop blijven lopen en tijdig 6G-ready zijn.

Unieke samenwerking

De aanpak van Future Network Services is in meerdere opzichten uniek: in totaal 60 Nederlandse partijen bundelen, onder leiding van TNO, hun krachten in deze publiek-private samenwerking. Alle relevante partijen waaronder toonaangevende telecom- en halfgeleiderfabrikanten, mobiele operators, ICT-bedrijven, kennisinstellingen en overheden zijn betrokken. Daarnaast wordt de opbouw van kennis en expertise intensief binnen het WO, HBO en MBO gedeeld en toegepast. Zo sluiten onderzoek, onderwijs en innovatie naadloos op elkaar aan bij het opbouwen van een een sterk Nederlands 6G-ecosysteem.

Het innovatieve FNS-programma richt zich op vier gebieden:

1. Intelligente componenten, zoals de ontwikkeling van elektronica chipsets voor software antennes voor de nieuwe hoge (mm-golf en THz) frequenties in 6G (programmaleider: TU Eindhoven)
2. Intelligente netwerken, ontwikkeling van AI-gestuurde software voor 6G radio- en core-netwerken (programmaleider: TU Delft)
3. Toonaangevende toepassingen, ontwikkeling van nieuwe 6G-toepassingen in mobiliteit, energie, gezondheid en andere sectoren die richting geven aan de ontwikkeling van de netwerktechnologie (programmaleider: TNO)
4. Versterken van het ecosysteem met een nationaal 6G-testbed, ondersteunen van MKB en start-ups, ontwikkelen en uitvoeren van de human capital agenda en zorgen voor Europese beleidsafstemming (programmaleider: TU Delft).

FNS programma partners

1. Intelligente componenten, programmaleider: TU Eindhoven

Partners: Aircision, Altum RF, Ampleon, Antenna Company (TAC), Antennex (ATX), ASTRON, Chalmers, Ericsson, itoM/Bosch, KPN, NXP, Prodrive Technologies Innovation Services B.V., Robin Radar Systems, Sabic, Signify, Stichting Imec Nederland (Imec), Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, TNO CITC, TNO Nano-instrumentation, TNO Networks, TNO Optics, TNO PITC, TNO Radar, TNO Radar hardware, Universiteit Twente, Viasat, VTEC Lasers & Sensors

2. Intelligente netwerken, programmaleider: TU Delft

Partners: Almende, AMS-IX, Ericsson, IS-Wireless, Keysight, KPN, Nokia, NVIDIA, Solvinity, SURF, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, TNO Networks, Universiteit Twente, Universiteit van Amsterdam, Vodafone Ziggo, Vrije Universiteit (Amsterdam)

3. Toonaangevende toepassingen, programmaleider: TNO

Partners: Comforest (Ultraware/Sinewave), Drone Delivery Services, Ericsson, Future mobility Network, Future Mobility Park, Gomibo, KPN, Nokia, Odido, Philips, PWXR, SURF, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, TNO Networks, Vialis, Cordis Automation, Alliander, ASML, Gemeente Amsterdam, Gemeente Rotterdam, Port of Rotterdam, Provincie Drenthe, Provincie Friesland, Provincie Groningen, Schiphol Airport, Tennet

4. Versterken van het ecosysteem met een nationaal 6G-testbed, programmaleider: TU Delft
Partners: BTG, ECP, Ericsson, HanzeHogeschool, KPN, Nokia, Odido, Oost-NL, Platform talent voor technologie, SURF, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, TNO, TNO Networks, Universiteit Twente, Universiteit van Amsterdam, EZK – uitvoeringskosten, Liberty Global, Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI)