Slimme mobiliteitssystemen
Op de campus van de TU Delft ligt binnenkort een intelligente strook circulair fietspad die bijhoudt hoeveel mensen er overheen fietsen en in welke richting. Een andere proef op het gebied van mobiliteit is de Smart Mobility Hub, een plek waar reizigers uit verschillende vervoermiddelen kunnen kiezen. Zo’n hub geeft inzicht in reizigersgedrag en hoe zij gebruik maken van de verschillende mogelijkheden.
Beide tweejarige projecten zijn het resultaat van een samenwerking tussen twee fieldlabs op de TU Delft Campus: Delft on Internet of Things (Do IoT) en Mobility Innovation Centre Delft (MICD). De komende jaren gaan zij met de nieuwste digitale technologieën aan de slag om slimme mobiliteitssystemen te testen om Delft bereikbaar en leefbaar te houden.
Kunstmatige intelligentie
De sensoren in het intelligente fietspad maken gebruik van kunstmatige intelligentie en geven in combinatie met bestaande technieken meer inzicht in voetgangers- en fietsersstromen. Bovendien kunnen ze ook worden gebruikt op plaatsen waar het onmogelijk is om camera’s op te hangen, bijvoorbeeld in boomrijke gebieden.
Smart Mobility Hubs zijn locaties waar bewoners en bezoekers gemakkelijk en snel kunnen overstappen op een ander vervoermiddel, zoals een huurauto, de fiets of het openbaar vervoer. De hubs bevinden zich op strategische plekken in de stad, en de onderzoekers van de TU Delft gaan uitzoeken welke locaties in Delft het meest geschikt zijn. Hierna wordt een digitaal ontwerp opgesteld dat vervolgens in een virtuele omgeving wordt getest om inzicht te krijgen in de verwachte effecten van de hubs op de verkeersstromen.
5G en Internet of Things
Programmamanager Lenneke de Voogd-Claessen van Do IoT: “Om slimme mobiliteitsoplossingen te ontwerpen heb je een snelle en betrouwbare mobiele communicatie-infrastructuur nodig. Wij beschikken over de nieuwste wetenschappelijke inzichten van de TU Delft op het gebied van communicatietechnologie, die we meteen in de praktijk kunnen testen in samenwerking met innovatieve start-ups en bedrijven.”
Innovatie versnellen
Naar verwachting zal de samenwerking tussen Do IoT en MICD innovatie op het gebied van duurzame en intelligente mobiliteitsoplossingen versnellen, onder andere met een pilot in het stadscentrum van Delft. Wethouder Bas Vollebregt (Economie): “Het project sluit naadloos aan bij de ambitie om in Delft een autoluwe binnenstad te realiseren. We gaan de resultaten van dit project delen met andere gemeenten, zodat de opgedane kennis in de hele regio kan worden gebruikt.”
Dankzij het intelligente fietspad krijgt het bestaande sensornetwerk op de TU Delft Campus een ondergrondse evenknie. Sascha Hoogendoorn-Lanser van MICD: “TU Delft Campus is een ideale proeftuin om het gedrag van mensen te analyseren en innovaties in de praktijk te testen op een privacy-bestendige en veilige manier.”
Beide projecten worden medegefinancierd door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.