Vanaf 10 mei 2021 wordt er € 500.000 beschikbaar gemaakt voor technologiebedrijven in de regio Zuid-Holland om hun 5G-innovaties te testen in samenwerking met Do IoT Fieldlab. Zo krijgt het MKB de gelegenheid om nu al te experimenteren met de nieuwste generatie communicatietechnologie, die pas over een paar jaar commercieel beschikbaar is.

Via de mkb-financieringsregeling ‘Do IoT Vouchers voor 5G-innovatie’ in het EFRO-programma Kansen voor West kunnen bedrijven tussen de 10.000 en 50.000 euro ontvangen om hun innovatieproject uit te voeren in een van de deelnemende fieldlabs.

Klik hier voor meer informatie over de Do IoT Vouchers

Unieke ‘operator-neutrale’ 5G-infrastructuur

De deelnemende fieldlabs waar bedrijven met hun 5G-innovatievoucher terecht kunnen, zijn The Green Village op de TU Delft Campus, Unmanned Valley in Katwijk en de mobiele installatie van Do IoT Fieldlab, die op andere locaties kan worden gebruikt. Deze fieldlabs werken met de zogenaamde ‘operator-neutrale’ 5G-infrastructuur van Do IoT Fieldlab, waardoor deelnemende bedrijven kunnen experimenteren zonder gebonden te zijn aan een bepaalde provider.

5G is essentieel bij de aanpak van sociale uitdagingen

“Of het nu gaat om de energietransitie, toegankelijke gezondheidszorg of slimmer gebruik van grondstoffen en brandstoffen: bij al deze maatschappelijke uitdagingen speelt digitalisering een sleutelrol. Betrouwbare en snelle mobiele verbindingen zijn daarom cruciaal”, zegt Lenneke de Voogd, programmamanager van Do IoT Fieldlab. “Veel grote bedrijven bereiden zich al voor op de komst van 5G, vaak samen met een van de telecom providers van 5G. Voor het mkb is dit moeilijker. Dankzij deze financieringsregeling kunnen zij daar nu ook mee aan de slag. ”

Gouden kans

Meindert Stolk (provincie Zuid-Holland) noemt de subsidieregeling “een gouden kans” voor bedrijven die willen experimenteren met technologie die pas over een paar jaar beschikbaar komt. Ongeveer 50 kleine en middelgrote ondernemingen hebben al belangstelling getoond voor het gebruik van de vouchers.

Innovatie versnellen

De grootschalige uitrol van 5G door telecombedrijven zal in Nederland tegen 2025 naar verwachting een toename van het bbp van 46 miljard euro en 970.000 extra banen opleveren, zo blijkt uit een recent rapport van Accenture Strategy. Do IoT Fieldlab versnelt de ontwikkeling van innovaties voor IoT- en 5G door onderzoek te faciliteren, door de juiste partijen te verbinden om innovatievraagstukken aan te gaan, en door bedrijven te ondersteunen bij het realiseren van nieuwe en betere producten en diensten.