De natuur kan soms verwoestende krachten uitoefenen. Wat als 5G-technologie rampen zou helpen indammen en zelfs voorkomen? Dat is precies wat AccessHub aan het ontwikkelen is: een autonoom systeem dat een enorme impact kan hebben op de toekomstige samenleving. De afgelopen maanden heeft AccessHub onderzoek gedaan met Do IoT Fieldlab’s 5G privénetwerk.

AccessHub is gespecialiseerd in de ontwikkeling van innovatieve datagedreven diensten en de verdere ontwikkeling van camera- en sensorsystemen voor IoT-toepassingen. In deze specifieke use case hebben ze een test opgezet met een beheerssysteem voor overstromingen. “We hebben een aantal interessante aspecten over 5G ontdekt”, noemt projectleider Maxim Kostin. “Zo kunnen we bijvoorbeeld een deel van onze AI/CV-componenten in de edge van het 5G-netwerk installeren. In de klassieke aanpak werk je met AI in de cloud. Het probleem is dat we verschillende HD-videostreams in de cloud moeten sturen. De hoeveelheid data is zo gigantisch, dat het erg duur zou worden. De uitgaande mobiele verbindingen zijn meestal veel trager dan de inkomende verbindingen. Door de video op zeer hoge snelheid naar de kern van het private 5G-netwerk te sturen, gaat er een hele wereld aan mogelijkheden open.”

Privacy en gegevensbescherming

“Het voorspellen van overstromingen is uiteraard zeer relevant in Nederland, waar verschillende locaties vorig jaar te kampen hadden met enkele zware overstromingen”, legt Maxim uit. “We hebben binnen Flood Proof Holland samengewerkt met TU Delft experts op het gebied van watermanagement.” Het combineren van informatie verzameld door een grote hoeveelheid sensoren en camera’s, genereert enorm veel data. In sommige gevallen gaat het om gevoelige informatie. Databeveiliging en privacybescherming moeten daarom absoluut gewaarborgd zijn. Maxim: “Het was geweldig om te ontdekken dat we een stevige oplossing voor elkaar hebben. Uitsluitend de resultaten van de algoritmen en gedetecteerde incidenten worden naar externe partijen gestuurd, zonder gevoelige informatie buiten het systeem bloot te leggen. Dit lijkt een belangrijk en zeer waardevol resultaat dat we verder gaan onderzoeken. Wij streven ernaar volledig autonome systemen in te zetten voor de detectie, voorspelling en preventie van diverse natuurlijke en industriële incidenten en rampen. Ik zie het zo: als we het kunnen meten, kunnen we het indammen.”

Droge voeten

Kijkend naar de nabije toekomst definieert Maxim de volgende stap: “Dit was voor ons een succesvolle stap, aangezien AccessHub is uitgenodigd om een proefinstallatie op te zetten voor een lokaal waterschap. Ik ben natuurlijk erg gedreven om ook dit goed te laten slagen. Onze belangrijkste focus is het creëren van Trusted Digital Twins. We kunnen er veel dingen ‘bovenop’ implementeren. Dus eerst willen we Nederland helpen om droge voeten te houden. Maar we zien ook mogelijkheden voor het monitoren van de bodem, of emissies in de lucht… Ook elders in Europa. Er zijn talloze mogelijkheden. We kijken er dus naar uit om de technologie verder te ontwikkelen, de schaal te vergroten, de locaties en toepassingen uit te breiden. Het gebruik van de faciliteiten van Do IoT Fieldlab en de samenwerking met de 5G-experts van MCS en TNO helpen de ontwikkeling van onze innovaties versnellen.”

De TU Delft zal AccessHub blijven volgen en waar nodig ondersteunen: het installeren van dergelijke monitoringsystemen op verschillende locaties, zullen enorme hoeveelheden waardevolle en betrouwbare gegevens uit verschillende bronnen genereren. Deze gegevens zijn van grote waarde voor wetenschappers aan universiteiten over de hele wereld.

Meer informatie

Meer weten?